Kawa zaliczana jest do ulubionych napojów Polaków. O jej popularności decyduje charakterystyczny smak i aromat. Kawa zawdzięcza swoją popularność również zawartości kofeiny, która pobudza zmysły, zwiększa sprawność umysłu i przyśpiesza przemianę materii. Może być serwowana na wiele różnych sposobów i dostępna jest w wielu różnych rodzajach, np. espresso, caffe latte, espresso macchiato, capuccino. Warto poznać podstawowe rodzaje kawy oraz sposoby jej prawidłowego parzenia i serwowania. Prawidłowo przygotowana kawa urzeka swoim aromatem i zachwyca niepowtarzalnym smakiem. Stanowi niezastąpiony dodatek do ciast i deserów. Jest obowiązkowym punktem menu na każdej imprezie lub spotkaniu ze znajomymi.
Kawa z ciastkiem
Serwowanie kawy podlega określonym zasadom. Jedna z nich stanowi, że do kawy nie powinno się serwować ciastek z kremem. Słodki smak takich ciastek nie komponuje się zbyt dobrze z kawową goryczką. Smakosze kawy podkreślają, że jedzenie ciastek z kawą uniemożliwia rozkoszowanie się gorącym napojem. Zamiast delektować się smakiem kawy konsument skupia się na jak najszybszym zjedzeniu ciastka.
Do wszelkich rodzajów napojów kawowych najlepiej pasuje gorzka czekolada bądź korzenne lub migdałowe herbatniki oprószone kakao. Gorzka czekolada i herbatniki podnoszą smak kawy i sprawiają, że jest on znacznie bardziej wyczuwalny. Gorzkie herbatniki i czekolada mogą być podawana na spodeczku do kawy lub na oddzielnych półmiskach.
Przygotowanie kawy
Kawę najczęściej przygotowuje się w ciśnieniowym ekspresie lub parzy się ją po turecku. Mieloną kawę zalewa się wówczas wrzątkiem. W zależności od rodzaju kawy inna powinna być temperatura wody oraz czas parzenia napoju. Dodatkiem do caffe latte czy caffe machiato jest mleko. Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura mleka oraz sposób jego spieniania.
Serwowanie kawy w odpowiednich naczyniach
Wszelkie napoje kawowe powinny być serwowane w odpowiednich naczyniach. Filiżanki i szklanki do kawy powinny mieć jak najgrubsze ścianki, dzięki czemu będą dłużej utrzymywały ciepło płynu. Popularnym zwyczajem jest nagrzewanie naczyń tuż przed nalaniem do nich kawy.
- Kawę espresso podaje się w porcelanowych filiżankach o grubych ściankach i pojemności około 50 ml.
- Capuccino, czyli połączenie kawy espresso z dodatkiem spienionego mleka jest serwowane w większych filiżankach o pojemności od 150 ml do 180 ml.
- Kawa mrożona cafe frappe jest serwowana w wysokich szklankach ze słomką.
- Warstwowe latte macchiato serwuje się w szklance o pojemności 220-250 ml.
- Pojedyncze espresso podawane z dużą ilością spienionego mleka, czyli latte podaje się w filiżance lub w kubku o dużej pojemności od 220-250 ml. W niektórych krajach, np. we Francji latte jest serwowane w miseczkach.
- Kawa z wyraźnie wyczuwalnym dodatkiem whisky, czyli Irish coffe w wysokich, wąskich, ceramicznych kubkach lub szklankach z uszkiem.
- Wszystkie ciasteczka i czekoladki serwowane do kawy podaje się na półmisku lub na ozdobnej paterze.
- Do ciastek nie podaje się żadnych deserowych sztućców. Po słodkości należy sięgać ręką.