27 sposobów zaparzenia kawy

27 sposobów zaparzenia kawy

Spośród wszystkich znanych nam napojów to kawa cieszy się chyba największa popularnością. Piją ją ludzie na całym świecie. Dostarcza nam energii, orzeźwienia, a także wielu fantastycznych przeżyć smakowych, z którymi nic nie może się równać. Jej największą zaletą jest jednak to, że występuje w wielu ciekawych odmianach. Każda z nich posiada specyficzne walory, którymi przyciąga kawowych smakoszy.

Kawowy świat

Niezwykłe zróżnicowanie sprawia, że każdy jest w stanie znaleźć kawę, która będzie dla niego odpowiednia. W tych poszukiwaniach z pewnością pomocna okaże się poniższa lista, przedstawiająca najważniejsze gatunki czarnego napoju:

  1. Espresso - intensywna, piankowa kawa, podawana najczęściej w niewielkich filiżankach. Powstaje z drobno zmielonych nasion kawowca, które umieszcza się w specjalnym ekspresie, gdzie przepuszcza się je przez wodę. Cała operacja wykonywana jest pod ciśnieniem ok. 10 barów.
  2. Ristretto - jest niezwykle podobna do espresso. Wyróżnia się podobną intensywnością smaku i również jest przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym. Jedyną różnicą jest użycie mniejszej ilości wody - w espresso jest to 30 ml, natomiast w przypadku ristretto już tylko 15 ml.
  3. Espresso doppio - kolejna odmiana espresso, tym razem mocniejsza. Do jej przygotowania potrzebujemy dwa razy więcej kawy i dwa razy więcej wody.
  4. Lungo - przez wielu oznaczane jest mianem "espresso przedłużonego". Wszystko dlatego, iż dodaje się do niego odrobinę więcej wody, niż w tradycyjnej odmianie (ok. 10 ml przedłużenia). Sprawia to, że znajduje się pomiędzy zwykłym espresso, a odmianą doppio.
  5. Doppio lungo - jak sama nazwa wskazuje, jest to połączenie dwóch znanych nam już gatunków. Kawa jest przez to naprawdę intensywna. Należy jednak pamiętać o użyciu wyłącznie wysokiej jakości ziaren.
  6. Lungo corretto - prawdziwie włoski napój, z odrobiną alkoholu. Bazą do jego przygotowania jest napar z espresso, do którego dodaje się grappę, sambuki bądź koniak. Nie możemy zapominać o cukrze!
  7. lungo con cacao - nic innego, jak kawa z kakao. Ponownie będzie potrzebowali bazę z espresso oraz wspomniane kakao, które wprowadza do napoju nutkę delikatności.
  8. Caffe affogato - jest to niezwykle popularny, kawowy deser. A wszystko dlatego, że podaje się go z lodami. Do szklanki wkładami gałkę naszych ulubionych lodów, polewamy ją karmelem, a następnie wlewamy filiżankę espresso. Pyszne, słodkie przeżycie gwarantowane.
  9. Macchiato chiaro - główną rolę w tym gatunku odgrywa mleko, którego zawsze jest bardzo dużo. Jest to klasyczne połączenie naparu espresso (30 ml.), gorącego mleka (ok. 80 ml.) i mlecznej piany (30 ml.). Wszystko można posypać czekoladą bądź cynamonem.
  10. Ristretto corretto - połączenie wspomnianego espresso wyróżniającym się małą ilością wody (15 ml.) z również omawianym alkoholem. Jak w każdym corretto, potrzebna będzie nam spora ilość cukru.
  11. Schiumato - jest to interesująca modyfikacja "małej czarnej". Do mocnej, parzonej kawy dodajemy puszystą piankę mleczną, która idealnie równoważy mocy, kawowy smak. Z pewnością szybko postawi nas na nogi.
  12. Macchiato con panna montata - pod tą niezwykłą, egzotyczną nazwą nie kryje się żaden skomplikowany przepis. Jest to klasyczny, znany od wielu lat włoski napój na bazie podwójnego espresso, bitej śmietany i czekolady. Śmietanę najlepiej ubić ją samodzielnie, gdyż wersje sklepowe nie zawsze współgrają z kawową nutą.
  13. Black eye - jak sama nazwa wskazuje, wiążą się z nią naprawdę mocne przeżycia. Przez wielu uznawana jest za prawdziwy kawowy shot, który, podobnie jak wódka, ma na celu pobudzenie naszych zmysłów. Bazą jest tu kawa zaparzona w ekspresie przelewowym. Dodaje się do niej dwie niewielkie dawny mocnego espresso - po jej skosztowaniu obudzimy się momentalnie.
  14. Doppio - jest to po prostu podwójna dawka zmielonej kawy, przygotowanej w ekspresie ciśnieniowym.
  15. Corto macchiato - bardzo podobne do opisanego wcześnie ristretto. Przygotowujemy espresso z podwójnie mniejsza ilością wody i dodajemy odrobinę mleka.
  16. Decaffeinato - wielu chce poczuć smak prawdziwego espresso, jednak odstrasza ich zbyt duża ilość kofeiny. Decaffeinato to najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji. Jest to bowiem nic innego, jak bezkofeinowe espresso, z dodatkiem czerwonych owoców i zboża.
  17. Cappucino - ten niezwykle delikatny, mocno mleczny napój posiada swoich zwolenników w całej Italii (i nie tylko). Wymyślili go mnisi kapucyński i składa się z identycznych warstw naparu espresso, ciepłego mleka i mlecznej piany. Według Włochów cappucino może być pite tylko rano bądź przedpołudniem.
  18. Viennois - jest to kawa wiedeńska, oparta na ziarnach jasno palonych. Do filiżanki wlewamy ok. 50 ml espresso, 25 ml gorącego mleka, a na to wszystko umieszczamy bitą śmietanę. Prawdziwie austriacki przysmak.
  19. Macchiato scuro - bardzo podobna do macchiato ciaro, zmieniają się jedynie proporcje. Dawka espresso zwiększa się do 60 ml, natomiast mleka wlewamy odrobinę, jedynie dla zabarwienia.
  20. Cn panna - bardzo prosty napój, który przygotujemy w kilka minut. Wystarczy jedynie zaparzyć podwójne espresso i dodać do niego bitą śmietanę (jej ilość jest zależna od naszych upodobań).
  21. Al ginseng - jest to napój kawowy o smaku żeń-szenia. Specjalny rodzaj kawy znaleźć możemy w wielu sklepach.
  22. D'orzo - jest to typowa, włoska kawa, która wyróżnia się mniejszą ilością kofeiny. Idealna dla tych, którzy lubują się w kosztowaniu delikatnego, zbożowego smaku.
  23. Caffe con hielo - idealny napój kawowy na lato, z dodatkiem lodu. Spożywana głównie w Hiszpanii, gdzie jest traktowana jako idealny sposób na orzeźwienie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Potrzebujemy jedynie zwykłego espresso (może być podwójne) i szklanki wypełnionej lodem. Wszystko mieszamy i gotowe.
  24. Caffe americano - Włosi nazwali ją na cześć ludzi zza oceanu, którzy mają tendencję do rozwadniania kawy i picia jej w sporych ilościach. Caffe americano to bowiem nic innego, jak espresso zmieszane ze spora ilością wody. Przygotowuje się ją w dużym kubku (cukier według uznania).
  25. Mocha - przez wielu określana jako odmiana latte. Do standardowej dawki espresso dodajemy gorącego mleka i cienką warstwę czekolady (może być gorzka bądź mleczna). Na wierzch umieszczamy bitą śmietanę i kawałki startej czekolady.
  26. Mocha breve - kolejny amerykański wynalazek. Zamiast gorącego mleka i bitej śmietany do espresso dodajemy gorącą mieszankę mleka i śmietanki (proporcje 50/50).
  27. Caffe latte - Europejczycy uwielbiają dobrze przyrządzone latte. Główną zaletą tego napoju jest delikatny, mleczny smak, który idealnie łagodzi nasze kubki smakowe. Do espresso dodajemy gorące, spienione mleko i gotowe.

Tagi: kawa