Spór pomiędzy zwolennikami kawy sypanej i rozpuszczalnej toczy się od lat, a jego przedmiotem są m.in. kwestie smakowe czy zdrowotne. Jednak kawa rozpuszczalna to nadal jeden z najpopularniejszych rodzajów kawy. Aby ją uzyskać, ziarna kawy są kruszone i przepuszczane przez strumień gorącej wody pod wysokim ciśnieniem, w efekcie czego powstaje rozpuszczalny w wodzie proszek.
Po kawę rozpuszczalną chętnie sięgamy przede wszystkim dlatego, że jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Często nie mamy po prostu czasu na przygotowanie filiżanki kawy z ekspresu np. przy porannym pośpiechu. Jednocześnie rozpuszczalna kawa nie zawiera irytujących dla niektórych osób fusów. Dodatkowo może być ona zastosowana także jako dodatek np. do ciast i deserów.
Warto wiedzieć, że kawa rozpuszczalna zawiera nieco mniej kofeiny od kawy mielonej. W porównaniu z kawą parzoną typu Arabica może mieć nawet 90 mg mniej kofeiny w jednej filiżance napoju.
Od jakiegoś czasu mówi się o szkodliwych właściwościach kawy rozpuszczalnej (np. że zawiera nikiel) oraz o jej niskiej jakości, ponieważ jest to produkt mocno przetworzony, w związku z czym trudno dociec jakiej jakości był surowiec, z którego taką kawę uzyskano. Specjaliści jednak uspokajają- kawa rozpuszczalna pita w rozsądnych ilościach na pewno nam nie zaszkodzi.
Nic dziwnego, że chętnie sięgamy po kawę rozpuszczalną. Z jednej strony jest łatwa i szybka w przygotowaniu, z drugiej- pobudza do działania i pomaga zwalczyć zmęczenie psychiczne czy fizyczne, choć nie zawiera tyle kofeiny co ta tradycyjna kawa. Z tych powodów wiele osób jest prawdziwymi miłośnikami tego rozpuszczalnego napoju.