Kawa to bez wątpienia ulubiony napój podawany na gorąco. To właśnie od niego większość Polaków rozpoczyna każdy dzień i chętnie popija go w szkole, pracy oraz w cieszących się coraz większą popularnością kawiarniach, serwujących różne rodzaje tego trunku. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować dobrej kawy we własnym domu. Poniżej krótki poradnik, z którym powinien zapoznać się każdy kawosz.
Dobór ziarna kaw
Kluczem do przyrządzenia aromatycznej i wybornej kawy jest dobór wysokiej jakości ziaren. Gdzie można je kupić? Na pewno w luksusowych delikatesach oraz kawiarniach. Zalecane jest jednak robienie zakupów w sklepach i palarniach kawy, w których można znaleźć wiele gatunków ziaren. Takie miejsce powinni poznać wszyscy smakosze, bo nie ma problemu z dobraniem smaku ziarna pod upodobania. W sklepach i palarniach kawy dostępne są kawy z całego świata – od cieszących się największą popularnością kaw kolumbijskich, przez napoje z Meksyku, Kostaryki, Tanzanii, Ugandy, po smakołyki z Indii i Indonezji. Dodatkowo można także zdecydować się na oryginalne kawy zielone oraz ziarna dobrane pod kątem stopnia wypalenia.
Kupno urządzeń do kawy
Po ziarnach czas na wyposażenie się w urządzenia ułatwiające przygotowanie kawy. Co się przyda? Na pewno młynki do kawy, które można dostać m.in. w https://www.horeca-24.pl. Najlepszym rozwiązaniem będą te automatyczne, które błyskawicznie poradzą sobie z nawet najtwardszymi ziarnami. Pijesz dużo kawy? Pomocny może okazać także speniacz do mleka w formie dzbanka, a także kawiarki (w tym również te elektryczne). Oprócz kawy lubisz też herbatę? W sprzedaży coraz częściej pojawiają się czajniki elektryczne z termometrem, które pozwalają dobrać temperaturę wody do specyfiki napoju. Droższym urządzeniem do kawy, ale łączącym wspomniane funkcje, będzie z kolei ekspres do kawy. Sprawdzi się on jednak przede wszystkim w dużych kuchniach.
Rodzaje kaw
Zawsze piłeś klasyczną czarną kawę? Nie oznacza to jednak, że wyszukane rodzaje kaw można dostać tylko w kawiarniach. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kilka z nich przygotować we własnych czterech ścianach. Jednym z prostszych są kawy z ekspresu, np. latte – wystarczy do espresso dodać spienione mleko. Z kolei cappuccino serwowane jest z dodatkiem gorącego mleka, a do irish caffe dodaje się odrobinę whisky i bitą śmietanę. Oprócz nich bez problemu można przyrządzić także mokkę (z gęstą rozpuszczoną czekoladą oraz bitą śmietaną) oraz frappe (zmiksowana kawa z lodami). A co gdy nie posiada się ekspresu? Wystarczy zmielone ziarna kawy zalać wodą i gotować na gazie aż całość zacznie wrzeć. Potem napój najlepiej przecedzić przez sitko – reszta już podobnie jak w przypadku kaw z ekspresu.