Praca w hotelarstwie

Praca w hotelarstwie
fot. Dmitry Kalinovsky/Shutterstock, Zgoda na wykorzystanie wizerunku podpisana z Shutterstock, Inc.

W branży hotelarskiej zapotrzebowanie na personel istnieje cały rok, oczywiście ze znacznym wzrostem w okresie letnim. Obecnie praca w tej branży cieszy się coraz większą popularnością, co za tym idzie Polacy chętnie wyjeżdżają pracować w tym fachu. Najpopularniejsze państwa emigracji to Irlandia, Hiszpania, Grecja, Anglia, Francja oraz Cypr. Najwięcej ofert pracy znajduje się w niewielkich miejscowościach turystycznych, gdzie można pracować jako recepcjonista, pokojówka, portier lub kucharz. Zagraniczni pracodawcy bardzo cenią sobie zwłaszcza polskich kucharzy, dlatego też kandydaci mogą przebierać w ofertach. Zbliżający się okres wakacyjny niesie za sobą znaczne zwiększenie ofert pracy. Już od marca hiszpański czy cypryjskie hotele poszukują pracowników. Konkurencja na rynku jest coraz większa i często o wiele trudniej znaleźć pracę na 2-3 miesiące przed sezonem letnim.

Oczywiście znalezienie odpowiednich osób, z określonymi kwalifikacjami nie jest sprawą prostą. Często się zdarza, iż hotele nie mogą znaleźć pracowników na najwyższe stanowiska, np. szefów kuchni czy menadżerów. Na każdym stanowisku wymagana jest znajomość języka angielskiego, a jego stopień znajomości zależy od pełnionej funkcji w hotelu. Przyszły pracownik powinien mieć również obycie z klientem. Pracodawcy wymagają także udokumentowania zdobytego doświadczenia zawodowego. Na stanowiska menadżerskie dostanie się tylko osoba z min. rocznym doświadczeniem. Pracy w hotelarstwie możesz szukać poprzez agencje rekrutacyjne, serwisy o pracy oraz bezpośrednio na miejscu. Oczywiście najlepiej szukać pracy będąc jeszcze w Polsce, niż jechać w ciemno!

Tagi: praca