Nie tylko mięso: jakie dodatki podać podczas letniego grilla?

Nie tylko mięso: jakie dodatki podać podczas letniego grilla?

Polacy pokochali grillowanie do tego stopnia, że niektórzy żartobliwie nazywają je nawet naszym sportem narodowym. Cóż, nie ma się właściwie czemu dziwić – pyszne jedzenie, ciepłe letnie wieczory spędzone w gronie rodziny czy przyjaciół, luźna atmosfera... Czego chcieć więcej? Może tylko – żeby obok grillowanych mięs, kiełbas i warzyw na stole pojawiły się też przysmaki i dodatki, które dodadzą daniom głównym wyrazu. Co – oprócz nudnej już nieco mizerii i pomidorów pokrojonych w ćwiartki – można przygotować na letnie przyjęcie przy grillu? Zebraliśmy dla was garść inspiracji!

Warzywna kompozycja – sałatka na grilla

By karkówka, polędwiczki czy skrzydełka z rusztu nie były w smaku zbyt ciężkie i po prostu nudne, warto podać je z solidną porcją warzyw. Sałatka na grilla nie musi jednak zawsze być taka sama – trzeba pamiętać, że latem warzywny repertuar nie ogranicza się wyłącznie do ogórków i pomidorów... Świetną bazę dla lekkich sałatek stanowią np. pieczone (lub gotowane) buraki, które dobrze czują się w towarzystwie różnych odmian sałaty, prażonych nasion dyni lub słonecznika, a także miękkich serów o wyrazistym smaku, jak ser kozi czy owczy ser feta.

Z aromatycznym mięsem dobrze skomponuje się także ziemniaczana sałatka na grilla w zaskakującej, lżejszej wersji. Zamiast majonezu i śmietany lepiej przygotować lekki sos ziołowy albo dressing na bazie pełnego smaku wywaru warzywnego. Spora ilość czosnku i hojna dawka świeżych liści bazylii sprawdzą się w takim zestawie po prostu idealnie. Jeśli jednak uważasz, że mięso plus ziemniaczana przystawka to dla żołądków twoich gości nieco zbyt wiele, rozsądniej będzie upichcić szybką sałatkę z ulubionego gatunku sałaty – np. z rukoli czy roszponki – z dodatkiem rzodkiewki (lub innego chrupiącego warzywa) i garścią ulubionych orzechów. By nie była za sucha, warto okrasić ją ziołowym dressingiem z octu balsamicznego.

 

Grillowe przekąski w międzyczasie

Niektórzy z twoich gości mogą przybyć na spotkanie już porządnie wygłodzeni, a kiełbaski i mięso na grillu mają to do siebie, że wymagają trochę cierpliwości, zanim będą gotowe. Warto więc mieć na uwadze taką ewentualność i przygotować dla nich mały aperitif – drobne, lekkie przekąski, które zaspokoją pierwszy głód. Najprostsza wersja? Pokrój w słupki marchewkę, czerwoną paprykę oraz selera naciowego i przygotuj do nich smaczny dip. Gościom na pewno posmakuje przywodzące na myśl słoneczne wyspiarskie wakacje w Grecji tzatziki (dip z jogurtu greckiego, startego zielonego ogórka i czosnku) czy gęsty dip ze zblendowanych z bazylią i czosnkiem zielonych oliwek.

Proste, odświeżające, a przy tym bardzo oryginalne będą też ogórki nadziewane twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wystarczy pokroić długiego ogórka szklarniowego w kilkucentymetrowe kawałki, wydrążyć je i nałożyć odpowiednie porcje twarożku, a całość przyozdobić plasterkiem świeżej rzodkiewki. Możesz też przygotować hiszpański chłodnik gazpacho i podać go w niewielkich szklaneczkach jako przystawkę na zaostrzenie apetytu. Ilu Hiszpanów, tyle przepisów na gazpacho – bazą są jednak zawsze pomidory, cebula i czerstwa bułka.

Jeśli więc chcesz, by znajomi przez długi czas z rozrzewnieniem wspominali grilla u ciebie, koniecznie wykorzystaj któryś (a może kilka?) z naszych pomysłów. Sałatka na grilla, ciekawa przystawka, przekąski na pierwszy głód – wszystkie mogą być ciekawe, oryginalne i niezwykle smaczne.

 

Życzymy wam dobrej zabawy!

Tagi: grill