Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?

Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?

Kuchnia włoska cieszy się w Europie ogromną popularnością. Wszystko za sprawą wyjątkowych składników i odmiennych stylów przyrządzania potraw, które stały się znane na całym świecie. Włosi przykładają wiele uwagi do tego, co i w jaki sposób jedzą. Czym charakteryzuje się ich kuchnia i co sprawia, że jest taka wyjątkowa?

Kultura jedzenia we Włoszech

Włosi jadają dziennie trzy posiłki: śniadanie, obiad i kolację. W przeciwieństwie do nas, to kolacja jest dla Włochów najważniejszym daniem dnia. Śniadanie zazwyczaj jest lekkie – może to być rogalik z kawą lub inna mała przekąska. Obiad jest pożywniejszy, ale to kolacja zajmuje centralną pozycję. Składa się ona z przystawki, pierwszego i drugiego dania oraz deseru (najczęściej podawanego z winem). Na przystawkę podaje się smażone w bułce tartej warzywa lub bruschette. Pierwsze danie przeważnie jest makaronowe (np. spaghetti), ale mogą to być również kopytka lub pierożki. Drugie serwowane jest na zimno – może to być talerz z serami i wędlinami lub potrawy z jajek (np. omlety). Na zakończenie kolacji podawany jest deser – słodkie ciasto (np. znane z menu lokali takich jak restauracja Estella tiramisu), lody lub panna cotta połączone z lampką wina.

Nie tylko pizza i spaghetti – przysmaki kuchni włoskiej

Włosi kochają warzywa, oliwę, przyprawy (oregano, bazylię, pieprz, tymianek itd.) oraz sery. Ich posiłki są zazwyczaj proste, ale to właśnie ta prostota nadaje im genialności. Jedzenie w tej części świata jest dodatkowo zdrowe, ponieważ Włosi dbają o to, aby składniki, z jakich tworzą potrawy, były świeże. Dania przygotowywane są w oparciu o warzywa i inne dodatki dostępne o danej porze roku. Nie wolno jednak zapominać o serach - popularny parmezan, mozzarella, gorgonzola, mascarpone czy ricotta to podstawa włoskiej kuchni. Poza takimi potrawami jak pizza, spaghetti czy risotto mieszkańcy Italii to także miłośnicy dobrego mięsa – szczególnie popularny jest tutaj befsztyk oraz kurczak. Także ryby odgrywają ważną rolę w kuchni włoskiej. Najlepszym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych są sałatki lub pieczone na grillu warzywa.

Państwo kulinarnych regionów

We Włoszech wyróżnia się aż 20 regionów kulinarnych! Każdy z nich to inne danie, które jest charakterystyczne dla danej lokalizacji – południe to potrawy z owoców morza i oliwy z oliwek, a północ słynie z posiłków mięsnych, zapiekanek, pizzy czy serów. Co sprawia, że kuchnia ta jest taka popularna? Dania takie jak pizza, lasagne czy spaghetti znane są na całym świecie – przygotowuje się je nie tylko bardzo szybko, ale też są niezwykle proste. Swoją sławę zawdzięczają Amerykanom, którzy rozpropagowali je na całym świecie – pizza to dziś z pewnością jedno z najbardziej znanych i lubianych dań na całym globie!

Tagi: spaghetti makaron pizza kuchnia włoska tiramisu