Które warzywa gotować, a które można jeść na surowo?

Które warzywa gotować, a które można jeść na surowo?

Nikogo nie dziwi, że możemy jeść na surowo szpinak, roszponkę, rukolę czy marchewkę. Jednak są warzywa, które zawsze poddajemy obróbce termicznej. Niepotrzebnie! Które jeszcze warzywa można spożywać na surowo?

Brukselka

Brukselka to pyszne warzywo, jednak wciąż niedoceniane w kuchni polskiej. Nieodpowiednio przygotowana może dawać gorzki posmak. Jednak jest na to sposób. Wystarczy tylko zamrozić brukselkę przed przyrządzeniem i posłodzić podczas gotowania. Jak jeszcze możemy uniknąć goryczki? Oczywiście jedząc ją na surowo! Wówczas jest słodkawa, chrupiąca i idealna do sałatek. Bardzo smaczna jest brukselka na parze, którą możemy podać do obiadu.

Brokuły

Brokuły również można jeść na surowo niektórym nawet bardziej smakują w tej formie. Idealnie komponują się ze wszelkimi sosami i dipami, a także stanowią świetny dodatek do sałatek. Z brokułów można przyrządzić zdrową przekąskę. Doskonale smakuje w obecności surowego kalafiora oraz cukinii.

Kalafior

Kalafior ma dość specyficzny zapach po ugotowaniu, który jednym przeszkadza, innym wręcz przeciwnie. Znakomicie smakuje po obróbce termicznej, np. z piekarnika. Jeżeli nie lubimy kalafiora w wersji gotowanej, bez przeszkód można jeść go na surowo. Różyczki kalafiora to doskonała przekąska, którą można wzbogacić pomidorową salsą lub sosem majonezowo-czosnkowym.

Dynia

Które części dyni można jeść na surowo? Przede wszystkim miąższ. Dynia piżmowa, lunga czy muscat de Provence doskonale sprawdzają się do różnego rodzaju sałatek warzywnych lub z dodatkiem kurczaka. Również znakomite są pestki dyni, jednak warto przed spożyciem wysuszyć je, pozostawiając na kilka dni w ciepłym miejscu. Dynia na surowo jest chrupiąca, o delikatnym smaku, który możemy podkreślić różnego rodzaju sosami.

Cukinia

Przeważnie jemy smażoną lub pieczoną cukinię razem z innymi warzywami. Jednak jest ona również bardzo smaczna na surowo. Należy jednak pamiętać, by nie odbierać jej ze skórki, ponieważ sam miąższ jest bardzo delikatny i może się rozpadać w sałatkach lub innych daniach.

Korzeń selera

A może seler? Przeważnie dodajemy go do rosołu, jednak z korzenia można przygotować wyśmienite surówki. Surowe warzywo jest słodkie i ma charakterystyczny aromat. Wystarczy zetrzeć seler na tarce, dodać rodzynki, orzechy lub starte jabłko i doprawić majonezem, jogurtem oraz ulubionymi przyprawami. Surówka z selera może stanowić doskonałą przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Korzeń pietruszki

Nikogo nie dziwi, że możemy jeść surową natkę pietruszki. Spożywanie surowego korzenia nie jest już jednak tak oczywiste. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszną przekąskę. Korzeń jest słodki i doskonale komponuje się z różnego rodzaju pastami warzywnymi, np. hummusem. Można pokroić pietruszkę na słupki i podać z pastą.

Szparagi

Szparagi przeważnie przygotowujemy gotowane lub na parze. Doskonale smakują al dente z różnego rodzaju sosami. Świeże szparagi są chrupiące i lekko słodkie. Aby stworzyć pyszną przekąskę, wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki i podawać z pastami warzywnymi lub z sosem majonezowo-czosnkowym. Warto wziąć pod uwagę, że pięknie prezentują się na stole, dlatego warto serwować je jako przystawkę przed daniem głównym.

Jakich warzyw nie wolno jeść na surowo?

Oczywiście są warzywa, których nie powinno się jeść na surowo, mogą się one jednak znaleźć w niedopieczonych lub niedogotowanych daniach. Uważajmy więc przede wszystkim na surowe ziemniaki, bób, groch oraz soję.

Tagi: warzywa