Wiele osób nie wyobraża sobie lepszego lekarstwa na przeziębienie, niż herbata z cytryną. Czy jednak na pewno dodanie cytryny do herbaty pomaga w walce z chorobą?
Cytryna jako źródło witaminy C jest często dodawana do herbaty w stanach przeziębienia, gdyż podnosi odporność organizmu, oraz pomaga w walce z chorobą. Należy jednak pamiętać, że zalanie gorącą wodą cytryny, spowoduje zmniejszenie jej właściwości , gdyż witamina C zawarta w cytrynie jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Okazuję się także, że typowo zaparzana herbata w której składzie występuje trudno przyswajalne przez organizm człowieka aluminium, w kontakcie z cytryną, tworzy łatwo przyswajalny i szkodliwy dla człowieka cytrynian glinu. Warunkiem utworzenia się cytrynianu glinu jest jednak pozostanie w szklance z herbatą fusów.
- Dlaczego cytrynian glinu jest szkodliwy? Cytrynian glinu jest metalem, który po dostaniu się do ustroju, odkłada się w komórkach naszego organizmu. Według naukowców, to właśnie cytrynian glinu jest przyczyną wzrostu zachorowań na chorobę Alzheimera.
- Dlaczego w herbacie znajduje się glin? Herbata rośnie na glebach zawierających glin. W czasie wzrostu kumuluje ten pierwiastek w swoich liściach. Szczególnie dużo glinianu mają młode liście.
- Wszystkie herbaty zawierają glin. Jego stężenie jednak jest uzależnione od rodzaju herbaty. Okazuje się bowiem, że dużo mniejsze stężenie tego pierwiastka jest w herbatach owocowych i ziołowych. Najwięcej tego pierwiastka jest natomiast w herbacie czarnej. Stężenie tego pierwiastka w suchych liściach herbaty czarnej to aż 30 000 mg Al/kg, a sama zaparzona herbata zawiera aż 10 mg Al/kg.
- Kiedy pić herbatę z cytryną? Jeżeli zależy nam na smaku cytryny w herbacie i dostarczeniu do organizmu witaminy C, należy poczekać z jej dodaniem do momentu wystygnięcia. Pamiętać należy także o usuwaniu fusów ze szklanki, przed jej dodaniem.