Niezbędne witaminy

Niezbędne witaminy
fot. Syda Productions/Shutterstock, Zgoda na wykorzystanie wizerunku podpisana z Shutterstock, Inc.

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dzięki nim mamy dobry proces przemiany materii. Ludzie potrzebują małej ilości witamin w organizmie, ponieważ organizm nie jest zdolny do syntezy tak dużej ilości witamin.

  • Witamina A znajduję się w produktach pochodzenia zwierzęcego, w maśle, mleku i innych produktach mleczarskich, w jajach, w tłustych rybach, a szczególnie w wątrobie. Ta witamina pomaga nam w procesie widzenia, obniża cholesterol, wpływa na serce, korzystnie wpływa na wzrost kości i włosów, zwiększa naszą odporność organizmu oraz dzięki niej rośniemy.
  • Witamina C znajduję się w kwaszonej kapuście, czarnej porzeczce, papryce czerwonej i zielonej, brukselki, truskawce, kiwi, pomarańczach, pomidorach, ogórkach, cebuli, gruszkach i śliwkach. Witamina C łagodzi objawy przeziębienia, skraca czas choroby, działa przeciwalergicznie, rany szybciej się goją, obniża cholesterol, poprawia sprawność fizyczną, chroni przed skutkami stresu, a w astmie pomaga jako środek przeciwzapalny.
  • Witamina D znajduję się w tranie, śledziu, makreli, tuńczyku i w mleku. Zapobiega i łagodzi stany zapalne, zapobiega nowotworom takim jak rak piersi i rak prostaty, wpływa na mineralizację kości, wzmacnia system immunologiczny.
  • Witamina E znajduję się w migdałach, margarynie, maśle, jajach, mleku, orzechach włoskich i ziemnych. Wpływa na wygląd i stan skóry, wpływa na prawidłową budowę mięśni, zmniejsza ryzyko poronienia, zażywana przez tydzień likwiduje skurcze łydek i przyśpiesza gojenie się ran.
  • Witamina B1 występuje w wieprzowinie, wątrobie, płatkach owsianych oraz orzechach. Witamina ta hamuje esterazę cholinową i pobudza wydzielanie hormonów.
  • Witamina B2 występuję w jajach, rybach, drożdżach i grzybach. Pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej, języka, warg oraz wpływa na wzrost.
  • Witamina B3 występuje w mleku, serze, jajach, mięsie, w rybach, piwie i ziemniakach. Dzięki witaminie B3 nasz mózg prawidłowo funkcjonuje, śpimy spokojnie, pomaga nam w różnych chorobach takich jak przebarwienia i łupieżu.
  • Witamina B5 znajduję się w żółtku jaj, wątrobie, mięsie, mleczku pszczelim i w brokułach. Witamina B5 jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie, regeneruje tkanki, poprawia stan włosów oraz pigmentacje, wytwarza tłuszcze, cholesterol, hormony i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy oraz pokarmowy.
  • Witamina B6 jest w jajach, mięsie, orzechach, musli, fasoli i bananach. Witamina ta pomaga w leczeniu nerek, zwiększa odporność naszego organizmu, łagodzi skutki uboczne zażywanych przez nas leków, wspomaga leczenie zapalenia języka, warg i wypadania włosów.
  • Witamina B7 występuje w żółtkach jaj, wątrobie, groszku, pomidorach i czekoladzie. Witamina kontroluje tłuszczową przemianę materii, wpływa na prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci.
  • Witamina B12 występuje w mleku, żółtku jaj, mięsie, wątrobie, nerkach i rybach. Bierze udział w syntezie DNA, tworzy osłonki komórek nerwowych, bierze udział w przemianie kwasu foliowego oraz zapobiega anemii złośliwej.

Tagi: witaminy