Agrest i aronia - właściwości zdrowotne

Agrest i aronia - właściwości zdrowotne
fot. Daniel Peter Ronneberg/Shutterstock

Owoce agrestu obfitują w składniki mineralne (głównie związki żelaza, miedź i fosfor), witaminy (C, B1, P, prowitaminę A), a także związki pektynowe, cukry (głównie fruktozę i glukozę) oraz kwasy organiczne. Spożywanie dużych ilości świeżych dojrzałych owoców agrestu (do 1,5 kg dziennie) jest zalecane osobom ze złą przemianą materii oraz osobom otyłym. Sok wyciśnięty z owoców, zmieszany z wodą jest stosowany do płukania gardła i dziąseł przy owrzodzeniach, stanach zapalnych i anginie. Agrest przejawia różne inne właściwości lecznicze: pobudza apetyt, działa oczyszczająco, przeczyszczająco, moczopędnie, żółciopędnie, przeciwbólowo, a także zmniejsza przekrwienie wątroby. Spożywanie agrestu jest zalecane przy różnych schorzeniach, takich jak: artretyzm, gościec, reumatyzm, gorączka, brak łaknienia, nadmierne ukrwienie, zapalenie przewodu pokarmowego lub układu moczowego, zaparcia, choroby skórne, przewlekłe schorzenia wątrobowe, dolegliwości płucne oraz stany zapalne jamy ustnej.

Aronia jest niedocenianym surowcem, tymczasem posiada dobre właściwości odżywcze i prozdrowotne. Aronia jest ciągle przedmiotem wielu badań naukowych związanych z jej aktywnością prozdrowotną, wynikającą z bogatego składu chemicznego, dużą zawartością polifenoli (zarówno flawonoidów, jak i kwasów fenolowych) oraz witamin, takich jak kwas foliowy, kwas askorbinowy czy witamina B2. Aronia jest zasobna w sole mineralne i zawiera średnio 15-18 g popiołu w 1 kg owoców. Owoce aronii mają w swoim składzie dużo barwników antocyjanowych, a około 93% ich ilości stanowią dwa związki: cyjanidyno-3-galaktozyd i cyjanidyno-3-arabinozyd. Pozostałe antocyjany aronii to cyjanidyno-3-glukozyd i cyjanidyno-3-ksylozyd. Całkowita zawartość polifenoli w owocach aronii to 40-70 mg/g suchej masy. Zawarte w owocach aronii składniki zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, pomagają usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie nagromadzone w wyniku zanieczyszczenia środowiska, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają chorobom układu krążenia, regulują ciśnienie krwi, a także uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV. Wykazano także, że aronia zmniejsza niepożądane skutki leków przeciwnowotworowych oraz radioterapii.

Tagi: witaminy polifenole agrest aronia