Jak wiadomo żadna pyszna kuchnia a co za tym idzie przygotowywana potrawa nie istnieje bez świeżych bądź suszonych ziół. Dzięki nim potrawa zyskuje smak i niezwykły aromat. Oczywiście świeże zioła są zawsze lepsze od tych suszonych! Możemy je uprawiać w przydomowych ogródkach, na balkonach czy na parapecie w doniczkach. Świeże zioła są bardziej łagodne w smaku, posiadają intensywniejszy aromat, a także mogą pełnić rolę dekoracyjną. Wyróżniamy następujące zioła: anyż, bazylię, czarnuszkę, cząber, estragon, jałowiec, kolendrę, lubczyk, majeranek, miętę, oregano, rozmaryn, szałwię, tymianek. Lecz należy pamiętać, że tak jak w wielu dziedzinach tak i tu, ziół należy używać z umiarem, gdyż ich nadmiar może popsuć najlepszą potrawę. Staje się tak za sprawą dużej intensywności i aromatowi ziół. Jak wiadomo również nie każde z ziół pasuje do danej potrawy. Należy posiadać trochę wiedzy o ziołach zanim zaczniemy ich używać w kuchni. Oczywiście nie ma jednej uniwersalnej zasady, ale jest kilka ważnych reguł, których powinno się przestrzegać.
Oto kilka zasad:
- Bazylię powinno dodawać się do potraw z pomidorów, sałatek, makaronów, pizz czy sosów., zup fasolowych, baraniny, wołowiny, cielęciny, sufletów czy omletów.
- Oregano doskonale komponuje się z pizzą, sosami do spaghetti, wołowiną, opiekaną i pieczoną jagnięciną, cielęciną, rybą, sosami pomidorowymi, szpinakiem.
- Estragon to idealny dodatek do marynat do mięs, sałatek, omletów, ryb, marynowanych ryby, zupy pomidorowej, brokułów, szparagów, kalafiora, kapusty i do drobiu, do kiszenia ogórków oraz do sosów sałatkowych.
- Kolendrę dodajemy do zup z warzyw strączkowych, wszelkiego rodzaju potraw mięsnych i sałatek.
- Rozmaryn wspaniale doprawia pieczoną jagnięcinę, wołowinę, wieprzowinę, drób, łososia, pieczone ziemniaki i zielony groszek.
- Tymianek to zioło, które wspaniale komponuje się ze świeżymi pomidorami, zupami warzywnymi, krokietami, karczochami, grzybami, ziemniakami, sosami na bazie owoców morza, cebulą.
- Majeranek uwielbia towarzystwo białego barszczu, żurku, pieczonych mięs oraz pasztetów.
- Koper jest doskonały do pieczonych i gotowanych ziemniaków, twarożków, ryb, sosów do ryb, kiszonych ogórków, młodej kapusty
- Pietruszka dodajemy ją do zup, sałatek, wszelkiego rodzaju mięs i ryb, sosów.
- Mięta uzupełnia smak galaretek, lodów, sałatek owocowych, kapusty, marchewki i wszelkiego rodzaju deserów.
- Szałwia to zioło, które lubi towarzystwo wszelkiego rodzaju dań wieprzowych. Idealnie nadaje się do nadzień do dań z ryb i drobiu, do ciemnych sosów, francuskich dressingów czy pomidorów.