Odżywianie odgrywa niezwykle istotną rolę w życiu każdego człowieka. Różnorodna, odpowiednio zbilansowana dieta, w której znajduje się duża ilość warzyw oraz owoców gwarantuje nie tylko doskonałe samopoczucie, jak przede wszystkim pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem. Podczas układania jadłospisu nie należy zapominać o bombach witaminowych. Jedną z nich jest coraz popularniejszy w Polsce owoc granatu.
Granat - czym jest i skąd się wziął?
Granat, a konkretniej granatowiec właściwy to gatunek rośliny, który należy do rodziny krwawnicowatych. Te niewielkie krzewy uprawia się głównie w Azji Zachodniej, na obszarach Kaukazu oraz Półwyspu Indyjskiego. Kraje, które słyną z uprawy granatów to m.in. Indie, Turkiestan, Irak, Afganistan, Irak, Dagestan oraz Afganistan. Owoce te są uprawiane na Bliskim Wschodzie od kilku tysięcy lat. Od razu znalazł zastosowanie nie tylko w dziedzinie kulinarnej, jak również w medycynie ludowej.
Owoc o niezwykłych właściwościach zdrowotnych
Owoc granatu przypomina swoim kształtem i wielkością duże, purpurowe, fioletowe, a czasem brązowawe jabłko. W jego wnętrzu znajduje się od 400 do 700 tępogranaistych nasion. To właśnie one stanowią jadalną część owocu. Największym uznaniem cieszy się jednak sok z granatów. Starożytni Chińczycy, którzy zajmowali się medycyną naturalną uznali go za życiodajny nektar. Średniowiecze to okres, w którym ten specyficzny owoc został uznany za gwarancję długowieczności. Sok z owoców granatu był również stosowany jako środek leczący rany. Owoce te znalazły również zastosowanie w leczeniu chorób gardła, biegunki, wrzodów, próchnicy.
Lecznicze zastosowanie granatów
Obecnie, spożywanie granatów rekomenduje się w przypadku chorób wieńcowych, ponieważ poprawiają one przepływ krwi i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy odpowiada za spowolnienie procesu starzenia, a nawet zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera. Granat to również doskonały, naturalny środek na problemy trawienne oraz łagodzący dolegliwości menstruacyjne. Owoce te są sprzymierzeńcami w walce o piękną cerę. Regenerują ją, poprawiają jej ukrwienie oraz nadają zdrowy koloryt. Regularne spożywanie granatów jest także pomocne w przypadku problemów z erekcją.
Jak jeść granaty?
Najlepiej najpierw odkroić kielich (koronę) owocu. Następnie podzielić granat na części oraz wyłuskać z niego nasionka. Eksperci w dziedzinie obierania granatów polecają jednak namoczyć je przez 10 minut, po czym oddzielić nasiona od łupin oraz wysuszyć je.