Równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa
fot. ifong/Shutterstock

Dużą rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka spełniają składniki mineralne dostarczane w codziennej diecie. Dzieli się je na pierwiastki kwasotwórcze: fosfor, chlor, siarka oraz pierwiastki zasadotwórcze: wapń, magnez, potas, sód. W zależności od przewagi tych składników w produktach spożywczych, wyróżnia się produkty kwasotwórcze: produkty zbożowe, mięso, ryby, sery podpuszczkowe dojrzewające, jaja oraz produkty zawierające kwas benzoesowy (borówki, śliwki, żurawiny) oraz produkty zasadotwórcze: mleko, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych. Należą tu też warzywa i owoce o wyraźnym smaku kwaśnym. Jest on spowodowany obecnością kwasów organicznych: kwasu cytrynowego (pomidory, cytryny), kwas jabłkowego (pomidory i jabłka). Kwasy te w ustroju człowieka ulegają spaleniu do dwutlenku węgla oraz wody i nie zakwaszają organizmu.

Kwasowe lub zasadowe działanie produktów spożywczych określa się na podstawie oznaczenia kwasowości lub alkaliczności popiołu, uzyskanego ze spopielenia próbki żywności. Odczyn popiołu określa się ilością ługu lub kwasu potrzebną do zobojętnienia popiołu. Na zakwaszenie organizmu ma też wpływ nadmiernie wysokie spożycie tłuszczów. Powstają produkty niecałkowitego ich spalania, o charakterze kwasów. Produkty kwasotwórcze są zazwyczaj spożywane w większych ilościach. Aby zapobiec zakwaszeniu organizmu, należy dążyć do zwiększenia dziennego spożycia mleka, białego sera, warzyw oraz owoców.

Podczas intensywnego wysiłku fizycznego dochodzi do zakwaszenia organizmu, między innymi kwasem mlekowym wytwarzanym w mięśniach z glikogenu. Zatem osoby ciężko i długotrwale pracujące fizycznie powinny szczególnie zadbać o wysokie spożycie produktów zasadotwórczych. Z kolei ubytki składników mineralnych wydzielanych wraz z potem, powinny być uzupełniane sokami z warzyw i owoców. Racja pokarmowa jako źródło składników mineralnych. Głównymi źródłami składników mineralnych w krajowych racjach pokarmowych są produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, następnie mięso i produkty mięsne, nasiona strączkowe oraz ziemniaki. Warzywa, owoce i jaja dostarczają mniejszych ilości składników mineralnych. Dzienna racja pokarmowa powinna być zróżnicowana i zawierać produkty ze wszystkich grup.

Tagi: produkty kwasotwórcze produkty zasadotwórcze