Niedobór magnezu przyczyną licznych dolegliwości

Niedobór magnezu przyczyną licznych dolegliwości
fot. Tharakorn Arunothai/Shutterstock, Zgoda na wykorzystanie wizerunku podpisana z Shutterstock, Inc.

Bolesne skurcze łydek, drgania jednej z powiek czy warg, kołatanie serca, bóle głowy, mdłości, wzmożone wypadanie włosów, łamanie się paznokci, bolesne miesiączkowanie. Brzmi znajomo? Jeśli cierpisz na którąś z wymienionych dolegliwości, nie wpadaj od razu w panikę, nie wertuj w popłochu „Wielkiej encyklopedii zdrowia”, nie dzwoń do lekarza, próbując umówić się na wizytę, którą i tak wyznaczą Ci w najlepszym wypadku za 3 miesiące. Odetchnij z ulgą, to najprawdopodobniej niedobór magnezu w organiźmie. Magnez to pierwiastek, który bierze udział w połowie reakcji chemicznych zachodzących w komórkach naszego ciała. Jego niedobór objawia się licznymi dolegliwościami. Poza najczęściej występującymi, które zostały wyżej wymienione mogą pojawiać się również:

  • odrętwienie i mrowienie w kończynach
  • próchnica zębów
  • lęk, rozdrażnienie
  • trudności w koncentracji
  • zaburzenia snu
  • nocne poty
  • biegunki
  • nerwica
  • depresja
  • ciągłe zmęczenie i brak energii

Przyczyną niedoborów magnezu jest w dużej mierze nasz tryb życia. Ciągły pośpiech, stres, zmęczenie, które chcemy zwalczyć poranną kawą, zła dieta, nadużywanie alkoholu, nadmierna ilość tłuszczów, niewydolność nerek, oraz stosowanie środków antykoncepcyjnych. Inne, niezwiązane z naszym stylem życia przyczyny to nawożenie chemiczne gleby związkami potasu, a także stosowanie nadmiernej ilości konserwantów żywności. Zajmijmy się jednak przyczynami niedoborów, na które mamy wpływ. Uzupełnienie magnezu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oraz pozbycia się przykrych dolegliwości. Na rynku istnieje wiele preparatów magnezu z witaminą B6, która potęguje działanie tego pierwiastka oraz ułatwia jego przyswajanie. Suplementacja magnezem może pomóc organizmowi wrócić do normalnego działania, ale warto zastanowić się również nad zmianą diety i uzupełnić jadłospis o produkty bogate w magnez jak:

  • azjatycka przyprawa nigari,
  • kakao gorzkie,
  • kasza gryczana,
  • warzywa strączkowe,
  • czekolada gorzka,
  • orzechy włoskie, laskowe,
  • pestki dyni,
  • płatki owsiane,
  • szpinak,
  • makrela, dorsz,
  • banan,
  • ciemne pieczywo.

Najwięcej magnezu i witaminy B6 znajdziemy w kiełkach i otrębach.

Tagi: magnez