Weselne menu i symboliczny tort weselny

Weselne menu i symboliczny tort weselny
fot. Dmitry Kalinovsky/Shutterstock

Stół weselny powinien przykuwać uwagę gości estetycznym nakryciem i przybraniem. Oczywiście również potrawy znajdujące się na stole powinny być elegancko oraz efektownie podane. Ich smakowity wygląd powinien zachęcać gości do degustacji. Menu weselne zazwyczaj wybierają rodzice pary młodej jak i sami młodzi, którzy całość uzgadniają z właścicielem restauracji lub bezpośrednio z kucharzem. Wybierając menu powinniśmy sugerować się ilością zaproszonych gości, aby nie zmawiać zbyt dużej ilości jedzenia, jak również w jakim stylu będzie zorganizowane przyjęcie weselne.

Menu weselne powinno się wybierać przynajmniej z miesięcznym wyprzedzeniem, aby można było jeszcze w razie potrzeby coś zmienić. Wtedy w razie gdyby któryś z gości nie mógł się pojawić na przyjęciu, możemy spokojnie zmodyfikować menu. Różne lokale czy restauracje, które oferują organizację tego typu imprez mają swoje stałe propozycje w menu weselnym. Potrafią sprostać oczekiwaniom swoich klientów i opracować menu zgodnie z ich życzeniem.

Przykładowo można zamówić przyjęcie w staropolskim stylu, gdzie będą podawane typowo polskie potrawy. Począwszy od obiadu, na którym poda się schabowe lub mielone kotlety oraz rosół. Następną potrawą mogą być flaki, bigos, żurek oraz tradycyjne półmiski z wędlinami. Nie powinno zabraknąć śledzi czy różnego rodzaju sałatek. Natomiast w przypadku ciast, bardzo tradycyjny jest kołacz weselny, który jest często dekorowany lub nadziewany masą serową, makową lub orzechową. Popularne są również serniki, makowce i symboliczny tort weselny. W bardziej wyszukanej wersji mogą znajdować się stoły szwedzkie, na których podane są wszelkiego rodzaju ryby na zimno, owoce morza czy egzotyczne sałatki owocowe. Na obiad podać można rybę grillowaną lub pieczoną na ruszcie. Jednak wybór menu to rzecz upodobań kulinarnych no i oczywiście bardzo duży wydatek finansowy. Dlatego też niektóre pary decydują się na skromny poczęstunek zamiast biesiadowania przez całą noc przy suto zastawionym stole. Tak więc zanim wybierzmy odpowiednie menu powinniśmy się sugerować gustami kulinarnymi naszych gości, aby każdy był zadowolony i miło wspominał Wasz ślub.

Tort weselny

Tort weselny to tradycyjny deser podawany na zabawie weselnej. Najczęściej ten słodki punkt programu podawany jest tuż po oczepinach pary młodej. Weselne torty najczęściej robione są na zamówienie, po uprzednim uzgodnieniem z cukiernikiem lub właścicielem restauracji. Wybór takiego tortu zależy od upodobań smakowych młodej pary, jak również należy wziąć pod uwagę gust zaproszonych gości. Najczęściej wybierane są torty o smaku czekoladowym, śmietankowym oraz waniliowym z dodatkiem świeżych owoców takich jak: winogrona, truskawki, maliny, brzoskwinie lub z dodatkiem bakalii. Przy tak dobranym uniwersalnym smaku, mamy pewność że trafimy w gusta smakowe naszych weselników. Oprócz smaku liczy się także wygląd tortu, który jest niewątpliwi również ważnym elementem. Tort weselny najczęściej ozdabiany jest lukrem, figurkami pary młodej, obrączkami lub gołąbkami. Nie poleca się tortów z użyciem mdławych mas i z nadmiarem dodatków. W momencie jakichkolwiek wątpliwości, dobry cukiernik zawsze służy radą i pomocą. Należy również pamiętać, aby smak tortu był utrzymany i dopasowany do stylu menu weselnego. Według tradycji tort weselny jest zazwyczaj okrągły i trzypiętrowy, lecz niekiedy można się spotkać z tortami w formie kwadratowej czy też w kształcie serca. Podczas wnoszenia tortu na salę liczy się jego prezentacja, gdzie umieszcza się świeczki lub fajerwerki tortowe. Daje to bardzo efektowny wygląd po zgaszeniu światła na sali. Po wybiciu północy para młoda kroi wspólnie tort oraz częstuje wszystkich zaproszonych gości.

Tagi: przyjęcie weselne tort weselny weselne menu