Tort weselny słodki bohater przyjęcia

Tort weselny słodki bohater przyjęcia
fot. pixabay.com

Nikt sobie nie wyobraża wesela bez pięknego i smakowitego tortu, który dumnie wjeżdża na sale tuż po wybiciu północy. Ta dość stara tradycja weselna kultywowana jest bardzo chętnie. W końcu nikt nie jest się w stanie oprzeć takim słodkościom. Tort weselny to rodzaj deseru, którym częstuje para młoda swoich zaproszonych gości. Aby usłyszeć zachwyt gości najlepiej jeśli zamówicie tort w sprawdzonej cukierni lub restauracji. W tym przypadku liczy się zarówno wygląd, jak i smak. Warto dokładnie ustalić ze zleceniobiorcą jak ma wyglądać i jakich składników użyć. Na początek warto ustalić kształt i wielkość tortu, czy to ma być np. kwadratowy, okrągły i ilu piętrowy. Najczęściej wybieraną opcją jest tort trzy piętrowy, oczywiście jego wielkość w głównej mierze zależy od ilości zaproszonych gości. Obowiązkowym elementem tortu są figurki pary młodej, czasami używa się do dekoracji także np. obrączek czy gołąbków. Ostatnio dość popularne stały się fajerwerki tortowe, które fantazyjnie wybuchają w momencie wkroczenie tortu na sale.

Odnośnie smaku, tort powinien najlepiej posiadać mniej wyszukany smak, co gwarantuje trafienie w prawie każdy gust. Najczęściej wybierany jest smak truskawkowy, śmietankowy, czekoladowy z użyciem owoców, bitej śmietany, bakalii itd. Nie poleca się tortów z użyciem mdławych mas i z nadmiarem dodatków. W momencie jakichkolwiek wątpliwości, dobry cukiernik zawsze służy radą i pomocą. Należy również pamiętać, aby smak tortu był utrzymany i dopasowany do stylu menu weselnego.

Kiedy zamawiać tort? Tutaj aż takiego pośpiechu nie ma jak w przypadku innych weselnych sprawunków. Spokojnie na miesiąc przed uroczystością należy zamówić tort. Często organizator weselnego przyjęcia zajmuje się również i tym zamówieniem.

Tagi: tort weselny