Szybki obiad

Szybki obiad
fot. Licencja Creative Commons by stu_spivack, flickr.com

Nieraz nie mamy czasu na przygotowania pracochłonnych posiłków składających się z pierwszego i drugiego dania. Po przyjściu z pracy chcemy jak najszybciej i najprościej zrobić obiad dla całej rodziny, ale tak żeby był sycący i do tego smaczny. Najszybciej i najprościej można przygotować spaghetti, którego przyrządzenie nie będzie trwało dłużej niż piętnaście minut. Wystarczy wówczas ugotować makaron, a w między czasie z pomidorów, ziół cebuli i czosnku zrobić aromatyczny sos do makaronu.

Również potrawy jednogarnkowe to oszczędność czasu, pieniędzy i rąk. Mało przy tym zmywania, a komplet nowoczesnych garnków nie jest tu potrzebny. Wystarczy jedno naczynie żaroodporne lu duży wook. Dobrze jeśli naczynie jest ładne i estetyczne, gdyż potrawy jednogarnkowe podajemy przeważnie w tymże naczyniu. Takie danie bardzo łatwo można przygotować z istniejących już składników w domu. Wystarczy otworzyć lodówkę i zrobić jakąś zapiekankę z mięsem lub zapiekankę warzywną, bądź potrawkę z kurczaka. Jest to idealne rozwiązanie na każdą sytuację. Kolorowo, smacznie i zdrowo. W ten sposób mamy przygotowany obiad w piętnaście minut.

Również można przygotować szybkie i sycące sałatki warzywne lub z dodatkiem kurczaka. Wystarczy wówczas trochę wyobraźni można wyczarować wspaniały posiłek. Takie sałatki są niewątpliwie bardzo łatwe w przygotowaniu, sycące, a przede wszystkim zdrowe i lekko strawne.

Na szybki obiad mogą też się nadawać niektóre zupy, zwłaszcza warzywne, ponieważ warzywa bardzo krótko się gotują. Wystarczy podgotować warzywa doprawić do smaku zmiksować na zupę krem, a na końcu posypać żółtym serem, grzankami lub ziołami. I w ten oto sposób mamy wykwintną zupę na domowy obiad.

Każda pora roku oferuje nam różne propozycje na obiad lub obiadokolacja. Wiosną mamy do wyboru długo oczekiwane nowalijki, z których można przyrządzić zdrowe sałatki oraz zupy. Latem cieszymy się do woli warzywami i owocami z których można przyrządzić przepyszny i sycące chłodniki. Jesienią można spróbować potraw z ziemniaków, fasoli oraz kasz czy ryżu. Zimą najczęściej korzysta się z gotowych mrożonych warzyw i dań, które znakomicie nadają się na zapiekanki lub dania jednogarnkowe szybkie i łatwe w przygotowaniu. Każda kobieta ma w swojej kuchni ulubione i sprawdzone przepisy na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny jak i dla niezapowiedzianych gości, którzy będą zachwyceni szybkością podania jak i niepowtarzalnym smakiem potrawy.

Tagi: obiad zupy spaghetti sałatki warzywne makaron