Dobór wina do potraw

Dobór wina do potraw
fot. Africa Studio/Shutterstock

Większość ludzi na świecie kocha jeść. Uzupełnieniem uczty kulinarnej może być wino, zwłaszcza dobre wino, które wzbogaca i akcentuje posiłek. Umiejętność doboru wina do potrawy nabywa się latami, a posiadanie już takich zdolności procentuje poprzez eksplozję smaków w trakcie jedzenia. Dobre wino jest niezastąpionym składnikiem jedzenia, formą komplementacji posiłku.

Kiedyś stosowano się do jednej prostej zasady, mianowicie, iż białe wino doskonale komponuje się z białymi mięsami, a czerwone wino z mięsem czerwonym czy makaronami. Natomiast słodkie wina idealnie pasują do deserów i jako aperitif. Dobieranie odpowiedniego wina do potrawy jest sztuką dość trudną. W doborze można kierować się własnym poczuciem gustu i smaku, ale nie należy poddać się temu do końca.

Należy pamiętać o kilku regułach i zasadach, których łamać nie można. Istnieją dwie podstawowe zasady łączenia.

Pierwsza to zasada podobieństwa, a druga to zasada kontrastu. Pierwsza z nich jest prostsza do opanowania i bezpieczniejsza w stosowania, natomiast druga wymaga dużych umiejętności i wyczulonych kubków smakowych. Zasada kontrastów jest dla osób odważniejszych, posiadających wiedzę zarówno o winie jak i gotowaniu, dla lubiących bawić się smakami. Aby dobrać wino do potrawy należy przede wszystkim znać się trochę na winie, poznać jego  smaki i kompozycje zapachowe. Jedną z zasad jest, iż do potraw lekkich należy serwować delikatne wina, a także należy pamiętać iż podstawowe składniki potrawy mają wpływ na smak wina. Na udowodnienie tej tezy należy dodać, iż niektóre smaki uzupełniają się a niektóre są podkreślone. W ten sposób możemy łatwiej skomponować pyszny duet. Smak słony potrawy może być zneutralizowany przez smak gorzki, uzupełnieniem w tym przypadku może być mocno wytrawne, szlachetne wino, które zrównoważy smak. W przypadku przeważających kwaśnych smaków jedzenia doskonale sprawdza się wytrawne wino, które łagodzi kwaśność potrawy. Poza tym wina mocno kwaśne idealnie współgrają z ciężkimi tłustymi potrawami. Potrawy słodkawe lubią mniej wytrawne wina, gdyż cukier wzmacnia smak goryczy, dlatego też wina półsłodkie z małą ilością wyczuwalnych garbników doskonale się sprawdzą. Co do wspomnianej goryczy, to gorzkie potrawy również powinny być uzupełnione lekkim i delikatnym winem, gdyż mocne wino spotęguje gorzki smak wina.

Tagi: wino