10 najważniejszych korzyści ze spożywania miodu

Korzyści ze spożywania miodu

Miód to ten rodzaj produktu spożywczego, który od wielu lat nieprzerwanie cieszy się olbrzymim powodzeniem. Jego właściwości prozdrowotne wykorzystywały już nasze prababki, a nawet i wcześniejsze pokolenia, doceniając mnóstwo pozytywnych korzyści, jakie miód powodował zarówno dla zdrowia, jak i urody. Także i dziś chętnie sięgamy po ten znakomity pod względem zdrowotnym, ale i smakowym produkt, który ma w sobie mnóstwo znakomitych składników, dzięki którym nasza uroda rozkwita, a zdrowie poprawia się.

Patrząc pod kątem przydatności miodu dla zdrowia i urody, do najważniejszych korzyści jakie płyną z jego spożywania należą:

  1. Regulacja poziomu cukru we krwi
  2. Miód to naturalny probiotyk
  3. Zapewnia piękną i zdrową skórę dzięki znakomitym właściwościom upiększającym
  4. Leczy rany oraz przyspiesza gojenie się oparzeń
  5. Łagodzi kaszel
  6. Zmniejsza wrzody
  7. Poprawia pamięć
  8. Pomaga przy alergii
  9. Dostarcza składniki odżywcze
  10. Ma działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze

Jak widać, produkt ten sprawdza się zarówno dla zdrowia, jak i urody, przynosząc jego smakoszom cały szereg korzyści. Wymienione powyżej zalety miodu to zaledwie niektóre spośród wielu, jakie wywołuje ten pyszny produkt. Właśnie dlatego warto, by miód znalazł się w naszej codziennej diecie.

Miód, a poziom cukru we krwi

Z uwagi na regulację poziomu cukru we krwi, miód często zaleca się cukrzykom. Najnowszy stan badań nad tą chorobą zakłada, iż jest on zdrowy i korzystny dla osób, które nie potrafią zrezygnować ze słodyczy. Jest więc znakomitą alternatywą dla cukrzyków, którzy nie wyobrażają sobie wyeliminowania słodkości z codziennej diety, jak i tych, którzy nie tolerują słodzików. Z licznych badań naukowych jasno wynika, że miód spożywany w małych ilościach korzystnie oddziałuje na poziom cukru we krwi. Warto więc używać go do słodzenia, zamiast tradycyjnego cukru.

Probiotyk, na który warto postawić

Jak już wcześniej wspomniano, miód jest naturalnym probiotykiem oraz antybiotykiem, co w praktyce oznacza, iż warto by ten naturalny produkt znalazł się w naszej kuchni i ... domowej apteczce. Warto sięgnąć po niego, gdy dopadnie nas przeziębienie, choć lekarze zalecają jego spożycie nie tylko podczas infekcji bakteryjnych, czy wirusowych, ale w codziennej diecie. Dzięki unikalnej zawartości probiotyków i antybiotyków, miód można wykorzystać do zwalczania wspomnianych przeziębień oraz wzmocnienia odporności organizmu, a także dla prawidłowej budowy flory bakteryjnej jelit.

Niebywałe właściwości upiększające

Kosmetyka kocha miód. Dlaczego? Bo od dawna wykorzystywany był on do pielęgnacji skóry, którą pozostawiał zdrową, jędrną i elastyczną. Znane ponadto są właściwości rozjaśniające oraz nawilżające skórę, przez co miód dodawany jest bardzo często do produkcji kosmetyków, a także wykorzystuje się go do przygotowywania domowych maseczek, czy innych kosmetyków. Ponadto jad pszczeli wykorzystuje się z powodzeniem do leczenia rozmaitych dolegliwości, jak i chorób skórnych.

Działanie antybiotyczne i przeciwgrzybicze

Wspomniane już wcześniej właściwości antybiotyczne miód zawdzięcza gruczołom ślinowym owadów, które przyczyniają się do jego wytworzenia. Podczas produkcji miodu, pszczoły wpuszczają doń korzystnie działające substancje, które w tak pozytywny sposób działają później na nasze zdrowie. W ten sposób, zajadanie miodu może zwalczać gronkowce, paciorkowce, czy pałeczki gram-ujemne. Ponadto miód likwiduje laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego oraz grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida.

Ratunek podczas infekcji górnych dróg oddechowych

Nie bez przyczyny miód stosuje się przeciwkaszlowo. To środek niezwykle skuteczny w walce z uporczywym kaszlem, zwłaszcza u małych dzieci. Właśnie dlatego łyżeczkę miodu zaleca się spożywać przed pójściem spać, gdyż produkt ten znacznie łagodzi kaszel. Jeszcze lepiej sprawdzą się preparaty powstałe na bazie miodu, które bezpieczne są dla małych dzieci.

Dobry środek na wrzody

Szczególnie dobrym gatunkiem miodu, skutecznie łagodzącym objawy wrzodowej choroby żołądka, jest nowozelandzki miód manuka. Ten typ miodu to także ratunek przy wrzodach dwunastnicy, czy w dolegliwościach jelitowych. Skutecznie łagodzi on ponadto biegunki. Z uwagi na fakt, iż nie jest to rodzimy produkt, znaleźć można go dość rzadko, choć z pewnością gości on często na półkach sklepów ze zdrową żywnością.

Miód dobry dla alergików

Choć miód może uczulać niektóre osoby, okazuje się że jest on też znakomitym środkiem przeciwdziałającym uczuleniom na pyłki. Warunkiem skutecznej kuracji przeciwalergicznej jest jednak miejsce pochodzenia miodu. Musi on pochodzić z bliskiego promienia zamieszkania osoby uczulonej, wynoszącego około 10 km. Szczególnie poleca się alergikom miód wielokwiatowy, który pomaga złagodzić nieżytowe alergie nosa oraz przeciwdziała katarowi siennemu. To swoista szczepionka antyalergiczna, która poskutkuje jeśli miód spożywany będzie regularnie przez minimum kilka miesięcy przed wystąpieniem pierwszych objawów alergii, jaka pojawia się sezonowo w określonym czasie.

Co znaleźć możemy w miodzie?

Patrząc pod kątem składników, które cenne są dla naszych organizmów, miód to prawdziwa składnica, a zarazem skarbnica witamin. Znaleźć można w nim przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminy A, C, kwas foliowy (szczególnie ważny dla ciężarnych kobiet), kwas pantotenowy oraz biotynę. To oczywiście nie wszystkie cenne składniki, bowiem znajdziemy tu ponadto enzymy i substancje antybiotyczne typu lizozym, czy inhibina. Kolejne cenne składniki to mikro- oraz makroelementy, wśród nich potas miedź, chlor, fosfor, wapń, żelazo, magnez, molibden, mangan i kobalt. Zjadanie miodu jest więc skutecznym sposobem na dostarczenie tych właśnie składników do organizmu, co zdecydowanie poprawi jego odporność i funkcjonowanie.

Fantastyczna pamięć, przyspieszone gojenie ran i oparzeń

Także właściwościom miodu możemy zawdzięczać wzmocnienie się naszej koncentracji, a także poprawę pamięci. To również środek, któremu zawdzięczamy przyspieszone gojenie ran, czy oparzeń, dzięki czemu warto stosować go przy tego rodzaju dolegliwościach. Ponadto produkt ten warto zjadać w celu zneutralizowania skutków picia alkoholu.

Tagi: miód właściwości miodu zalety miodu