Zadaniem układu pokarmowego jest przesuwanie treści pokarmowe, możliwe dzięki perystaltyce oraz trawienie a więc wydzielanie soku trawiennego i żółci. Niestety, czasami nasz przewód pokarmowy odmawia współpracy, boli wątroba, dokuczają kolki. Wtedy przyda się podstawowa wiedza z farmakognozji.
Istnieje wiele ziół, które mogą nam pomóc w schorzeniach układu pokarmowego. Jednym z nich jest dobrze wszystkim znany koper włoski. Jest to dwuletnia bylina dorastająca do 1 m wysokości. Posiada drobne, żółte kwiaty zebrane w złożone baldachy. Można ją spotkać w hodowlach ogrodowych. Roślina ta posiada olejki eteryczne, flawonoidy, tłuszcze. Koper włoski stosuje się przy bólach żołądka, wzdęciach, nieżytach żołądka.
Inną powszechnie znaną rośliną jest mięta pieprzowa, ją również można spotkać w przydomowych ogrodach. Zawiera olejki eteryczne o zawartości mentolu nie mniejszej niż 50 %, związki pektynowe, gorycze, sole mineralne. Napar z liści mięty znajduje zastosowanie przy bólach żołądka, niestrawnościach i wzdęciach. Szczyptę suszonych liści zalewamy szklanką wrzącej wody. Napar należy pić kilka razy dziennie. Można również stosować nalewką spirytusową w dawce 5-25 kropli na cukier lub kieliszek wody.
Jeżeli dolegają nam kurczowe bóle żołądka, schorzenia woreczka żółciowego lub biegunka najlepiej zastosować odwar z liści róży dzikiej zbieranych w czerwcu i lipcu. Róża dzika zawiera witaminy C (głównie owoce), B,P,K oraz garbniki, cukry, kwasy organiczne. Roślinę tę można spotkać na brzegach lasów, przydrożach i nieużytkach.
Rumianek pospolity będzie idealnym antidotum na zatrucia pokarmowe, kolki, wzdęcia. Należy pić herbatę z kwiatów. Kolejna rośliną, która ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy jest bardzo popularna bazylia pospolita. Odwar z ziela ma działanie wiatropędne, likwiduje wzdęcia oraz poprawia czynność przewodu pokarmowego. Jeżeli zaś doskwierają nam długotrwałe zaparcia należy pić wywar z ziela w alkoholu lub oliwie. To tylko mała część roślin, które pomogą nam zwalczyć dolegliwości żołądkowe.