Wesele w swojskim stylu

Wesele w swojskim stylu

Coraz więcej par odchodzi od pomysłu organizacji luksusowego wesela na rzecz swojskiej, niezobowiązującej uroczystości. Aby nadać wiejskiego klimatu w nowym wydaniu warto postawić na rustykalny wystrój i dodatki czerpane prosto z natury. Urocza chatka, zwiewna koronkowa suknia, wianki, płótno i stare skrzynie to zdecydowanie znakomite rozwiązanie dla wolnych dusz.

Stylizacja młodej pary

Wesele w rustykalnym stylu to trend, który zdobywa coraz większą popularność. Dzięki temu zakochana para ma ogromny wybór stylizacji na każdą porę roku. Suknia panny młodej powinna być lekka i zwiewna, ozdobiona delikatną koronką. Prosta suknia bez zbędnych ozdób zasługuje na swojskie dodatki, takie jak wianek ze świeżych kwiatów, parasolka i stylowy welon. Pan młody może wystąpić w stylu casualowym z szelkami lub muchą. Stylizacja powinna być niewymuszona i niepowtarzalna.

Natura przed wszystkim

Podstawą wesela w swojskim stylu jest otoczenie natury. Klasyczną salę weselną możemy zastąpić drewnianą chatą, stodołą przystosowaną na uroczystości lub restauracją z tarasem nad jeziorem. Idealnym rozwiązaniem jest również ślub i wesele w plenerze, na polanie, nieopodal lasu.

Nastrojowe dodatki

Również z natury warto czerpać dodatki w postaci dużych skrzyń, na których można postawić lampiony, papierowych girland, płóciennych obrusów. Dekoracje stołu powinny nawiązywać do pory roku, w której natura daje nam to, co najlepsze, czyli sezonowe owoce ukryte w kwiatach, mech, gałązki, sznureczki czy słoma i konary drzewa, na których będą mogli usiąść goście. Warto również postawić na dodatki z recyklingu – słoiczki, wazony i buteleczki, które można ozdobić białą koronką.

Swojskie jedzenie

Posiłki można podawać gościom w ładnych słoiczkach lub drewnianych talerzykach. Stara balia z ocynkowanej blachy może posłużyć za lodówkę na alkohol. Obowiązkowym elementem będzie swojski stół pełen kiełbas, szynek i domowego chleba ze smalcem. Goście również zadowolą się drewnianym dużym stołem ze świeżymi owocami i przysmakami, prosto z babcinej spiżarni – powidła śliwkowe, marmolady, miody.

Tagi: wesele